Artrose og leddproblemer hos hunden. Hva er artrose hos hund?

Artrose og leddproblemer hos hunden. Hva er artrose hos hund?

Hvilke symptomer finnes ved artrose hos hund?

Mistenker du at hunden din lider av artrose? Vet du hvilke symptomer du bør se etter? Her lister vi vanlige symptomer. Mistanke om artrose hos hund:

Stivhet - kan vises spesielt hvis hunden har beveget seg mye eller hvilt. Halting - dette er et av de første tegnene på at hunden din har artrose. Vær også oppmerksom på signaler som å ikke ville hoppe, gå i trapper eller ta en rask tur. Hvis hunden har hatt artrose i lang tid, kan dette føre til at hunden opplever smerte selv i hvile. Hunden kan vise dette ved å være rastløs, ha vanskeligheter med å finne ro eller bytte sovestilling hyppig. Dette kan føre til at hunden er oppe mye om natten og har vanskelig for å få en rolig natt. Endret atferd - kan være å ikke ville leke eller gjøre ting den tidligere elsket. Tygge/slikke - hvis hunden har vondt, kan atferd som overdreven tygging og slikking oppstå. Spesielt på steder som for eksempel albue, ben eller poter.

Husk at tidlig oppdagelse hjelper deg med å bremse utviklingen og handle forebyggende!

Visste du at Norsk Dyrehelse har tilskudd i kategorien ledd og bevegelighet?

Hva er artrose?

Artrose er en langvarig leddsykdom og utgjør en vanlig årsak til leddsmerter, halting og stivhet. Tilstanden rammer vanligvis middelaldrende til eldre hunder. Yngre hunder kan også bli påvirket hvis de har underliggende leddproblemer, som for eksempel albueleddsdysplasi, hoftedysplasi eller har hatt en tidligere skade i et ledd. Størst risiko har hunder av middels til stor størrelse, men artrose kan også påvirke mindre hunderaser.

Artrose kan oppstå i hvilket som helst ledd hvor det er brusk. Det forekommer mest i albueleddene, hoftene, knærne og hasene.

Hvorfor får en hund artrose?

Artrose kan oppstå av ulike årsaker. En vanlig årsak er unormal belastning eller stor overvekt. Dårlig og ujevn muskulatur på grunn av manglende fysisk aktivitet kan også øke risikoen for artrose. Artrose kjennetegnes vanligvis av gradvis forverring i ett eller flere ledd samtidig.

I tillegg kan artrose skyldes medfødte problemer eller vekstforstyrrelser, for eksempel albueleddsdysplasi eller hoftedysplasi. Når leddflatene ikke passer sammen riktig, gnager de konstant mot hverandre, noe som fører til unormal belastning på leddbrusket og leddkapselen. Denne belastningen kan være langvarig eller plutselig oppstå under for eksempel intensiv lek der hunden utfører brå vendinger eller bråstopp. Videre kan tidligere skader som påvirker leddet, for eksempel korsbåndskader eller gamle brudd som ikke har grodd riktig, også øke risikoen for artrose.

Artrose kan også oppstå etter patellaluksasjon, som er når kneskålen går ut av leddet. Dette fører vanligvis til slitasje i kneleddet, noe som igjen kan resultere i artrose. Alder spiller også en rolle, eldre hunder og katter har større risiko for å utvikle artrose da leddbrusket har blitt slitt ned.

Rammer ømme og smertefulle ledd bare eldre hunder? Hvert femte hund har noen form for leddproblemer. Artrose blir ofte sett på som en del av aldringsprosessen. Det er kjent i dag at hoftedysplasi og albueleddsartrose fører til kronisk betennelse i det berørte leddet. Overvekt og feilstillinger kan også øke belastningen på leddene.

 

Søk veterinærhjelp!

Hvis du mistenker at hunden din lider av artrose, kontakt veterinæren så snart som mulig.

Hvis du vil lese mer om artrose hos hunder, kan du lese en studie fra SLU om det her.

 

Hva kan du som hundeeier gjøre:

  • Hold øye med vekten, overvekt kan belaste hundens ledd.
  • Forebygg og forbedre hjemme, gi dyret ditt en myk seng. Ha opphøyde matskåler. Unngå å hoppe inn i bilen og å gå i trapper.
  • Gi hunden din mosjon og hold den i god form. Det motvirker stive ledd og bevarer bevegeligheten. Unngå ensformig mosjon som sykling eller lange løpeturer.
  • Rehabiliteringstrening og vanntrening gir hunden din sjansen til å beholde og bygge opp styrke og muskulatur.
  • Gi hunden din et tilskudd som bygger opp brusk. Norsk Dyrehelse har tilskudd for ledd fra Junior til Senior.
  • Søk hjelp hos veterinæren din tidlig ved problemer som haltende gange eller andre tegn på artrose.

Det er vanligvis først etter at smerten har forsvunnet at hunden din får tilbake bevegeligheten. Da merker du som hundeeier hvor stiv og vond hunden din egentlig har hatt det! Mange eiere oppfatter at hunden deres blir yngre ved bruk av tilskudd. Norsk Dyrehelses Grønnleppet musling eller VetSupport+ er leddtilskudd fra kategorien Leder & Bevegelighet.