Nosework – Tips for å komme i gang

Nosework – Tips for å komme i gang

Hvordan starter man med nosework?

Gi hunden din mental stimulans med nosework!

Hvordan starter man med nosework? For å komme i gang med nosework-trening kan du begynne med å enkelt skjule hundegodteri som hunden din kan søke etter. Deretter introduserer du duften for hunden. Det finnes startsett tilgjengelig som ofte inkluderer en hydrolat (for eksempel eukalyptus) og noen beholdere. Hvis hunden din er kjent med en klikker som et signal for belønning, er det en fordel. Norsk Dyrehelse har klikkere som er praktiske med en behagelig klikkelyd!

For å forberede duften, påfør 1-2 dråper hydrolat på en bomullsdott eller q-tips og plasser den i en beholder, gjerne en boks med lufteluker. Det er viktig at hunden din ikke kommer i direkte kontakt med hydrolaten, da vi ikke ønsker at de skal bli overveldet av duften. Derfor er det best å alltid plassere q-tipsen eller bomullsdotten i en beholder. Deretter, hold opp beholderen, og når hunden snuser på den, klikker du med klikkeren og belønner med godteri. Gjenta denne øvelsen flere ganger, med korte pauser mellom hver. Målet er at hunden assosierer duften med belønning.

Når hunden har lært duften, kan du øke vanskelighetsgraden ved å holde beholderen fra ulike vinkler. Så snart hunden nærmer seg og snuser på den, klikker du og gir en belønning. Timing er viktig; du bør klikke akkurat når hunden snuser på beholderen. Gradvis kan du introdusere en tom beholder, slik at hunden må velge riktig for å få belønningen sin.

Når hunden blir mer erfaren med duften, kan du utfordre ytterligere. Plasser flere beholdere på rad på gulvet, hvorav bare en inneholder duften. Senere kan du plassere beholderen i et annet rom og la hunden søke fritt. Med tiden vil du kunne merke når hunden din oppdager duften, kanskje stopper den eller oppfører seg annerledes? Du kan lære hunden din en spesifikk markering, som å stå stille, sitte eller legge seg når den finner duften, eller så blir du bare flink til å tolke hundens reaksjoner.

Hva er nosework og hvordan begynner man?

Nosework er en hundesport med opprinnelse i USA med mål om å forbedre hundens trivsel gjennom mental stimulans. Det er også veldig underholdende for både hund og eier. Hovedmålet er å la hunden bruke nesen sin til å identifisere en spesifikk lukt. I konkurranser bruker man dufter som eukalyptus, laurbær eller lavendel. Den første duften som introduseres for hunden er eukalyptus, som brukes i nosework klasse 1. I klasse 2 og klasse 3 introduseres nye dufter og vanskeligere søkeoppgaver. Konkurransen er delt inn i fire forskjellige kategorier: Beholder søk, Kjøretøysøk, Innendørssøk og Utendørssøk. Du kan velge å konkurrere i TSM (alle moment) der du utfører ett av hver søketype eller i TEM (enkeltmomenter) der du utfører fire søk av samme type. Men selvfølgelig er konkurrering valgfritt. Det beste med nosework er fleksibiliteten, noe som gjør det enkelt å trene hjemme for moro skyld og for å gi hunden din den mentale stimulansen den trenger.

Nosework lar hunden jobbe selvstendig, noe som øker hundens selvtillit. Det er en sport som vanligvis anbefales for litt mer usikre hunder.

Tips for å begynne med nosework:

Gjennomfør korte treningsøkter for å sikre at hunden din alltid er engasjert og synes det er gøy. Begynn i et komfortabelt miljø for hunden din. Selv om hunden din blir dyktig, varier vanskelighetsgraden ved å av og til bruke enklere søkeoppgaver og ta det sakte. Bruk høykvalitets hundegodteri og belønn rikelig. Norsk Dyrehelse har RAUH! godteri som er av høy kvalitet og naturlig! VOM er en stor favoritt blant mange hunder. Stol på hundens evne og la hunden jobbe selvstendig. Etter treningen, oppbevar q-tipsen eller bomullsdotten i en forseglet beholder, som en plastflaske med skrukork, siden hunder har en kraftig luktesans og kan lukte duften selv om den havner i søpla. Sørg også for å plassere de brukte beholderne et sted hunden din ikke kan nå.

Begynner du å konkurrere i nosework?

Hvis du føler at nosework er noe som passer deg og hunden din, og dere vil prøve konkurranse, er det noen trinn å følge. For å begynne å konkurrere, må hunden din bestå en duftprøve. Duftprøvene varierer avhengig av hvilken konkurranseklasse dere sikter mot, og har som mål å sikre at hunden din kan identifisere duften eller duftene som brukes i den spesifikke klassen.

Nosework tilbyr tre forskjellige konkurranseklasser, der hver klasse introduserer en ny duft for utfordringen. Uansett hvilken klasse du velger, er det fire grunnleggende momenter som forekommer: Beholdersøk, Innendørssøk, Utendørssøk og Kjøretøysøk.

Vil du vite mer om konkurransklasser og duftprøver? Les mer her hos SNWK.